
Recepty
Cibulové kroužky v těstíčku se smetanovým dipem
- 3 ks vejce
- 0,5 balíčku kypřící prášek do pečiva
- 50 ml OLEANA olej na FRITOVÁNÍ
- 3 ks cibule
- 10 g sůl
- 3 lžíce voda
- 4 lžíce hladká mouka
- podle chuti bylinky, koření
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, pepř
- čerstvý kopr
Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Plátky dáme do vařící vody zhruba na 1 minutu. Mezitím si připravíme těstíčko. Promícháme vejce s vodou a přidáme kypřící prášek a mouku. Mouku přidáváme, dokud se těsto nezačne lepit. Rozpálíme pánev s OLEANA olej na FRITOVÁNÍ, kroužky obalíme v připraveném těstíčku a následně zprudka smažíme dozlatova. Vzniklé kroužky dochutíme solí, bylinkami a kořením.
Dip si připravíme z 20 procentní kysané smetany, kterou lehce osolíme, opepříme a dochutíme čerstvě nasekaným koprem.
×
Losos s grilovanou zeleninou
- 300 g lososa
- směs bylinek
- citronový pepř
- 1 citron
- 1 cuketa
- 3 rajčata
- 1 řapík celeru
- 4 malé cibulky
- 2stroužky česneku
- 1 paprika
- OLEANA Gold SLUNEČNICOVÝ prémiový olej
Cibuli a česnek si pokrájíme na plátky. Rozpálíme si grilovací pánev na střední plamen, a když je rozpálená, přidáme na ni lžičku OLEANA Gold slunečnicového prémiového oleje. Cibuli restujeme dozlatova, dále přidáme pokrájený řapíkatý celer, papriku, česnek, cuketu a nakonec rajčata. Vše opepříme, můžeme přidat směs bylinek (tymián, šalvěj, rozmarýn), a restujeme na pánvi do křupava.
Sundáme zeleninu na talíř, otřeme pánev a opět rozpálíme na střední plamen. Pokapeme jí OLEANA Gold slunečnicovým prémiovým olejem a položíme na ní lososa kůží dolu. Po 7 minutách lososa otočíme a pečeme kůží nahoru. Po dalších 7 minutách otočíme lososa zpět, pokapeme OLEANA Gold slunečnicovým prémiovým olejem a přidáme posekané čerstvé bylinky. Podáváme s pečivem.
×
Vepřový steak se zeleninovým salátem
- 600 g vepřové krkovice
- pepř tří barev, sůl
- OLEANA olej na SMAŽENÍ Řepkový
- 140 g cherry rajčátek
- 1 malá červená cibule, nasekaná
- 3 lžíce OLEANA Gold OLIVOVÝ OLEJ extra panenský
- 1 lžíce citronové šťávy
- mořská sůl, špetka cukru
- 50 g rukoly
Maso nakrájíme na 4 plátky 2 cm silné, okraje lehce nařízneme, aby se nekroutily. Plátky vepřového masa osolíme, posypeme drceným pepřem a opečeme z obou stran v pánvi na lžíci rozpáleného OLEANA oleje na SMAŽENÍ. Aby byly steaky dobře propečené, ale šťavnaté, opékáme je po každé straně asi 4-5 minut a uchováme je v teple.
Cherry rajčátka a cibuli pokrájejte na plátky, smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a dochuťte solí, cukrem a pepřem. Zlehka vmíchejte rukolu a ihned podávejte k masu.
×
Olejová hrníčková bábovka
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- sádlo nebo olej na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání
Cukr vyšleháme se žloutky, vanilkovým cukrem a potom s OLEANA olejem na PEČENÍ. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme k vyšlehané směsi. Přidáme mléko, citronovou kůru a ušlehaný sníh z bílků. Vymažeme formu a vysypeme formu, těsto můžeme podle chuti rozdělit a do jedné části přidat kakao. Vložíme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme asi 1 hodinu.
×
Přírodní steak s listovým salátem
- 4 krůtí plátky po 150 g
- sůl
- šťáva z 1 citronu nebo limety
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce OLEANA olej na VAŘENÍ + na potření grilovací pánve OLEANA olej na SMAŽENÍ Řepkový
- 1/2 lžičky kayenského pepře
- 4 lžíce rajčatové salsy, hotový výrobek
- 1 lžíce másla
- čerstvý koriandr k podávání
- variace listových salátů dle chuti
- bageta nebo bílý chléb k podávání
V misce prošleháme marinádu z OLEANA olej na VAŘENÍ, medu, kayenského pepře a citrusové šťávy. Maso osolíme, obalíme v marinádě a necháme nejméně půl hodiny v chladu odležet. Rozpálíme si grilovací pánev nebo gril, mřížku potřeme OLEANA olejem na SMAŽENÍ a steaky opečeme z obou stran. Přendáme je na talíře, každý steak potřeme kouskem másla a lžící salsy a necháme chvíli odležet. Podáváme s listovým salátem dle chuti, případně bagetou nebo bílým chlebem.
×
Salát s avokádem, limetkou a granátovým jablkem
- 200 g mix listových salátů (baby salát, polníček, římský salát…)
- 1 avokádo
- 6 koktejlových rajčátek
- 1 žlutá nebo červená cibule
- 2 polévkové lžíce semínek z granátového jablka
- 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
- 3 polévkové lžíce OLEANA Gold OLIVOVÝ OLEJ extra panenský
- 1 polévková lžíce medu
- sůl
Nejprve si připravíme zálivku z olivového oleje, limetky a medu. Očištěný salát natrháme na kousky, koktejlová rajčátka omyjeme a nakrájíme na půlky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké proužky, zlehka osolíme. Avokádo rozpůlíme, vyndáme z něj pecku a následně ho oloupeme a rovněž nakrájíme na plátky. Připravenou zeleninu zalijeme zálivkou a důkladně, ale opatrně promícháme, Při podávání posypeme semínky z granátového jablka.
×